Sommeren er over os, med varme aftener på terrassen, gløder i grillen og isterninger i glasset! Men hvilke ginner skal man så forkæle sig selv og sine bedste venner med, på disse varme sommeraftener? Det har vi et rigtig godt bud på, i linierne herunder!
Der er efterhånden kommet en tsunami af ginner med sommernoter, infusioner og bær, der tigger om at blive drukket på terrassen en varm sommeraften, i gode venners lag. Og for at du ikke skal komme galt afsted, og komme til at servere en enebær-bombe i den tro at der var tale om en sommerfrisk og let Gin, så har vi her samlet et bud på 5 ginner, du ikke kan gå galt med, på en lun sommeraften.
Whitley Neill Blood Orange
En af vores absolutte favoritter er Whitley Neill Blood Orange, som er lavet på en basis af Whitley Neills kendte original gin (den i den sorte flaske), og så infuseret med ekstrakt af Sicilianske Blod appelsiner. Det vi er plattede med i denne gin, er at der er perfekt balance mellem syre & sødme fra Appelsinerne, og så den originale Gin. Den er ikke sukkersød, omend der er en smule mere sødme, end i alm. Dry Gin.
Forslag til servering: Drukket med en Fever-Tree Mediterranean Tonic, masser af is og en knækket appelsinskal, så smager hvert nip som et blødt kys - men pas på, for ligesom med rigtige kys, så vil man gerne have mere og mere...
Malfy con Limone
Her er nærmest tale om en moderne klassiker, selvom den kun er et par år gammel i skrivende stund. Imidlertid var Malfy con Limone en af de ginner, som tog os alle med storm, og i starten af sin levetid, knap nok nåede at komme på hylderne, før den blev flået ned igen....! Og med RIGTIG god grund, synes vi....! De lækre & ualmindeligt smagfulde citroner fra Amalfikysten, giver så meget lækkerhed til ginnen, at man næsten ikke tror det er muligt! Og årsagen til det, skal findes i at ginnen er destilleret under vakum, hvilket betyder at der kan destilleres ved langt lavere temperaturer, end man fx. gør ved pot- eller kolonne destillation. Og de lavere temperaturer er årsagen til, at smagen fra de fantastiske citroner bevares så flot og aromatisk som den gør.
Forslag til servering: Du kan drikke denne gin med flere forskellige Tonics, men vi holder mest af at benytte Tonics, som ikke tilfører alt for meget ekstra syre. Det kan fx. være en Fever-Tree Mediterranean, eller en Franklin & Sons Indian Tonic. Brug evt. et par tørrede enebær, og lidt (ikke for meget) citronskal eller et par skiver jordbær, som garnish - og husk som altid, MASSER af is.
Herbie Pink Gin
Mange kender og husker måske Herbie Gin, som en noget lakridset sag, hvis de har smagt Herbie Original Gin, som den første Herbie blev kaldt. Men vi håber inderligt, at selvom du ikke er den store fan af lakridsnoter i gin, så alligevel vil give Herbie Pink Gin en chance. Denne gin er stadig lavet som en Dry Gin og indeholder de traditionelle botanicals - og også en smule og meget afdæmpet lakridsnote. Men derudover, er der brugt hindbær & tranebær i destillationen - og de giver et virkelig lækkert udtryk, uden den nogensinde bliver for meget bær & dessertagtig.
Forslag til servering: Det er vigtigt, at du ikke benytter en tonic, med alt for meget bitterhed (læs: kinin) til denne gin. Vi synes at en Fever-Tree Mediterranean, et par (skiver af) røde bær og et glas fuld af is, fungerer perfekt på terrassen!
Daffy's Gin
Mange glemmer at en sommergin, sagtens kan være an helt alm. Dry Gin uden infusioner og tilsætning. Og et af de bedste eksempler på det, er skotske Daffy's Gin. Den er én af de første ginner, hvor folkene bag destillationen, begyndte at anbefale at benytte bær som garnish. Ginnen i sig selv, er møglækker med noter af bla. Marokansk mynte. Det er på ingen måde en "juniper-forward" gin - dvs. en gin med tryk på enebærrene, men i stedet fornemmes de liggende i baggrunden, så man aldrig er i tvivl om at det er Gin man drikker!
Forslag til servering: Daffy Gin skal du servere i et stort glas - evt. et rødvinsglas, og gerne et rundt ballonglas, som du har fyldt med is. Dertil skal du skaffe nogle lækre hyldeblomst tonics - fx. Fever-Tree Elderflower, Fentimans Elderflower eller Thomas Henry Elderflower. Og så skal du ned i skuffen med bær & frugter, og hente 5-7 blåbær til hvert glas (klem dem lige lidt, inden de droppes i glasset) sammen med en kvist mynte som skal have et klap, inden den stryger ned i glasset også!
Mosgaard Red Love Gin
Tilbage til Danmark - og en tur til Fyns land, hvor Moesgaard destillerer fantastiske Whiskyer, men heldigvis også ualmindelig dejlige ginner! Men i sommergenren, er der ingen tvivl hos Gintossen hvilken man skal vælge fra Mosgaards hylder, nemlig Red Love Gin....! Red Love er en æblesort, og det er netop den der danner basis for en lækker sødmefyldte sommergin, som bla. også indeholder lime, citron, appelsin, citrongræs & ikke mindst - vanilie fra Madagascar. Farven er rød og lækker, og skriger SOMMER allerede mens du ser den på hylden, hos din lokale Gin-pusher.
Forslag til servering: Da denne Gin har en del sødme med sig i forvejen, skal du gå efter en tonic der ikke medbringer for meget ekstra sødme, men istedet en smule syre til at balancere den med. Det finder du fx. i en Indi Tonic, og kombinerer du den med en skive syrligt æble og masser af is, så garanterer vi for, at du ikke har lyst til at drikke andet den aften :)
Lidt om blandingsforholdet mellem Gin & Tonic
Som altid, så er det svært for os (og andre) at pege på det optimale forhold mellem Ginnen og Tonic'en i din GT. Men det er vores erfaring, at de fleste foretrækker 1 del gin til 2-3 dele tonic. Vi anbefaler ALTID at starte med 1:2 og så smage på den, når du får en ny gin indenfor døren, som du lige skal lære at kende. Hvis du synes at alkoholen fylder for meget, så smid 1/2 del ektra tonic i og prøv igen, indtil du rammer dit personlige "sweetspot", som ligger forskellige steder for forskellige personer!