fbpx
 

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/2ndlevel.dk/gintossen.dk/libraries/nextend2/nextend/library/libraries/assets/less/lessc.php on line 677

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/2ndlevel.dk/gintossen.dk/libraries/nextend2/nextend/library/libraries/assets/less/lessc.php on line 1801

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/2ndlevel.dk/gintossen.dk/libraries/nextend2/nextend/library/libraries/assets/less/lessc.php on line 2487

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/2ndlevel.dk/gintossen.dk/libraries/nextend2/nextend/library/libraries/assets/less/lessc.php on line 2550

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/2ndlevel.dk/gintossen.dk/libraries/nextend2/nextend/library/libraries/assets/less/lessc.php on line 3419
Follow Gintossen on Facebook
Follow Gintossen on Instagram
Image is not available
Image is not available
Shadow
Slider

GINTOSSENS 3 favoritter til under kr. 200,-

I denne tid – som af mange kaldes for den moderne Gin Craze – så er der en tendens til, at mange tror eller mener, at al god Gin koster rigtig mange penge. Faktisk så sker det ikke sjældent, at vi mødes med kommentarer om, at Gin enten er alt for dyrt, eller endnu værre – at billig Gin ikke smager godt…! Og det vil vi gerne lige slå et slag for, da vi mener det overhovedet ikke er korrekt! Det skal naturligvis ikke forstås således, at det kun er billig Gin der er godt – for der findes naturligvis rigtig mange supergode Ginner, som også koster en solid mønt. Men dermed ikke sagt, at billige ginner pr. definition er dårlige – giver det mening?

Og når vi nu er ved emnet om, hvad der er godt eller dårligt, så vil altså også gerne lige påpege en ting mere. Generelt skal vi være rigtig varsomme med, at sige om en Gin, Tonic, øl eller burger, at den er god eller dårlig! Vi skal generelt være lidt bedre til at huske, at smag er forskellig, og det vi/jeg synes smager rigtig godt, kan for andre være noget der smager mindre godt – og vice versa naturligvis. Smag kan principielt ikke diskuteres, da vi alle har forskellige præferencer og opfattelse af, hvad der smager godt & dårligt. Så vær meget varsom med at beskrive en Gin, en Tonic, en øl eller shawarma, som værende god eller dårlig. Beskriv den i stedet, som værende noget der falder rigtig meget i DIN smag, og at DU synes den/det er godt eller dårligt. Men lad være med at beskrive det, som om det pr. definition er noget, alle skal synes eller mene er dårligt, OK? J

Det man dog altid kan debattere, er om en Gin er godt håndværk, eller noget der er lavet for at tjene hurtige penge. Vi kan også sagtens debattere, om en Gin er interessant, nyskabende eller endnu en metervare, vi har set mange gange før. Det er nu ikke det, denne artikel skal handle om – så det gemmer vi (til dels) til en anden god gang!

Og når det er sagt, så må nedenstående naturligvis stå helt for Gintossens egen regning, og derved være en beskrivelsen af nogle Ginner, som VI synes er rigtig gode. Og det gør vi altså i den grad - så hvis du har erfaring for, at vores mening & smag har en tendens til at ramme din egen, så skal du for alvor følge med her.

 

Beefeater Gin

Vi har slet ikke styr på, hvor mange gange vi er stødt på folk, der har ment at Beefeater Gin er et industrielt metervareprodukt, som slet ikke har en berettigelse på denne jord.

Og vi kan næsten ikke beskrive, hvor lidt industriel den i virkeligheden er – og hvor god vi synes Beefeater er, i den genre som den nærmest er definitionen af – nemlig en helt klassisk London Dry Gin.

Der skal ikke være tvivl om, at det vil være meget forkert at kalde Beefeater for en Small Batch Gin, idet der produceres ca. 25 millioner liter Beefeater Dry Gin på årsbasis. Men fordi noget ikke er produceret i små portioner (Small Batches), så behøver det bestemt ikke være dårligt – eller et industrielt produkt. Faktisk bliver alle 25 millioner liter Beefeater Gin 100% håndlavet, på præcis samme måde som alle de små destillerier, der kun laver 50 flasker ad gangen. Alle botanicals bliver manuelt afvejet på en gammel vægt, løftet op i potten og manuelt rørt rundt 4-5 gange på de 24 timer, macerationen tager. Når der skal ”cuttes” og vælges hvilken del af destillatet der skal på flaske, så sker det også helt manuelt, med en Master Destiller som holder glasset under strålen der løber ud af én af de 3 store 6000 liter pot stills, og dufter og smager inden det rigtige tidspunkt for ”cuttet” vælges. Det ENESTE der sker automatiseret, er processen når den færdige gin skal på flaske. Det foregår i et moderne tappeanlæg, hvilket med 25 millioner liter årligt, nok giver ganske god mening!

Nåh – tilbage til smagen og selve Ginnen. Det er som nævnt, en helt klassisk London Dry Gin, baseret på 9 helt klassisk botanicals. Ikke noget med blå tonkabønner, der har sejlet Caribien rundt – men i stedet helt klassiske ingredienser som enebær, citron- og appelsinskal, orrisrod, angelika, kardemomme etc. MEN fordi der bruges rigtig mange kræfter på at udvælge de bedste enebær og botanicals, og derefter bruges tid på at behandle og destillere på den mest optimale måde, så er slutresultatet rigtig godt – og den koster altså KUN i omegnen af DKK 150,- hvilket er utroligt billigt, efter vores ydmyge mening, for en Gin af denne kaliber.

 

En Beefeater Gin & Tonic serveret af Master Destiller Desmond Payne.
En Beefeater Gin & Tonic serveret af Master Destiller Desmond Payne.

 

Beefeater Dry Gin er en enebærpræget Gin, med tydelige citrus- og appelsinnoter – men samtidig en meget blød & rund Gin, som ikke behøver andet end et glas fyldt med is, en Indian Tonic uden alt for meget bitterhed (F.eks. Fever-Tree eller Franklins & Son Indian) og så en halv skive citron og en halv skive appelsin. Det er PRÆCIS sådan, Master Destiller Desmond Payne drikker sine Beefeater Gin & Tonics – og vi synes også, at det er den helt optimale måde at behandle den på. Hvis man gerne vil have en smule mere kant, så drop appelsinen, som søder mere end man tror.

 

En Beefeater & Tonic er og bliver for altid, én af Gintossens foretrukne go-to Ginner – og den er billigt tilgængelig næsten overalt.
En Beefeater & Tonic er og bliver for altid, én af Gintossens foretrukne go-to Ginner – og den er billigt tilgængelig næsten overalt.

 

 

Tanqueray London Dry Gin

Den næste Gin vi gerne vil nævne, er Tanqueray London Dry Gin som de fleste nok også kender. Men der er ikke mange der ved, hvilke botanicals der benyttes i destillationen af netop denne Gin – eller rettere hvor få der benyttes.

Vi synes at der i denne moderne Gin Craze, har været en generel opfattelse af, at der skal så mange botanicals i ginnerne som overhovedet muligt, før den er interessant. Vi ser ginner med rigtig mange botanicals, og der er også flere af disse, som ER rigtig gode. MEN – det betyder heldigvis ikke, at ginner med få botanicals, er uinteressante. Faktisk synes vi, at vi kan fornemme at tendensen så småt er ved at vende igen, og at mange begynder at kigge i den anden retning igen, nemlig mod ginner med få botanicals.

Og her passer Tanqueray London Dry Gin perfekt ind I billedet, da den kun laves på 4 botanicals….! Yes – det var 4…. Og det er såmænd enebær, korianderfrø, angelika & lakridsrod – that’s it.

Resultatet er igen, en rigtig klassisk London Dry Gin – men denne gang ikke en Gin, der har sødme med sig, som tilfældet er med Beefeater Gin. Med Tanqueray er der tale om en knastør Gin – og det har altså også sin styrke i sig selv.

 

Tanqueray med Indian tonic, en halv skive rød grape & en kvist rosmarin – en klassiker der ALDRIG går af mode.
Tanqueray med Indian tonic, en halv skive rød grape & en kvist rosmarin – en klassiker der ALDRIG går af mode.

 

Vores foretrukne servering er ligeså klassisk som Ginnen – nemlig en Fever-Tree Indian Tonic, en halv skive rød grape og en kvist frisk rosmarin, du lige giver nogle klaps inden du smider i glasset.

Den røde grape bidrager både med lidt sødme, samt den klassiske bitterhed som grape(skal) er kendt for – hvilket klæder Tangueray London Dry Gin rigtig godt.

Du kan naturligvis også vælge andre Indian Tonics, til denne servering. Men du skal sigte efter en Indian Tonic, som har lidt ”brede skuldre”, og ikke ”forsvinder” i serveringen, da Tanqueray også er en Gin med en god portion enebær i flasken.

Tangueray London Dry Gin kan findes I rigtig mange butikker, og vi har set den helt ned til DKK 130,- omend normalprisen nok ligger i omegnen omkring DKK 150,-

 

Boodles Gin

Den sidste Gin vi gerne vil nævne, er Boodles Gin som efter vores opfattelse er temmelig overset – men i virkeligheden en rigtig god Gin, hvis du bruger den til det den er beregnet til. Det er nemlig ikke en Gin, der er lavet til, at skulle drikkes som Gin & Tonic.

Det betyder selvfølgelig ikke, at du ikke kan lave en Gin & Tonic med den – det kan du sagtens. Men det er en Gin der ikke har meget mere end enebærrene med sig. Og hvis du tænker lidt over det, så har det faktisk masser af fordele, idet du hermed selv kan dreje den lige præcis i den retning du ønsker, hvis du drikker den som Gin & Tonic. Så giv den lidt mere gas med brug af garnish og evt. også tonic.

Men – som sagt, så er Boodles Gin i virkeligheden lavet til et helt andet formål, nemlig cocktails & især Dry Martini. Historien vil vide, at det var Boodles Gin Churchill ville have, hver gang han bestilte en Dry Martini – og det var vist ikke så sjældent, at det skete.

 

Dry Martini med Boodle Gin – Winston Churchill’s foretrukne, Foto: boodlesgin.com
Dry Martini med Boodles Gin – Winston Churchill’s foretrukne, Foto: boodlesgin.com

 

Hvis historien om Churchill er sand, så skulle flasken med Vermouth heller ikke nærmere glasset end 3 meter, hvilket måske er lige langt nok væk for de fleste. Gintossen vil faktisk gerne have 1/3 vermouth & 2/3 Gin i glasset, men forholdet mellem Vermouth & Gin, er igen en smagssag og til debat hver eneste gang man serverer en Dry Martini. Men sikkert er det, at glasset skal være iskoldt ved serveringen, og Gin & Vermouth meget gerne må røres med MASSER af is, i ca. 30 sekunder. Er du mere til serveringen som James Bond, så ryster du naturligvis i en shaker, og sier del flydende sølv op i glasset efterfølgende.

Uanset – der SKAL garneres med en solid citronskal, og så får du en VERDENSKLASSE Dry Martini efter vores ydmyge mening.

Og så skal du lige vide, at det også er en Gin der gør sig RIGTIG godt i de fleste cocktails. Det skyldes, at ginnen ikke overtager din cocktail, men nok nærmere komplementerer og frem for alt, efterlader masser af plads til den andre ingredienser i din cocktail. Det gør den endog meget populær blandt professionelle bartendere, der gerne selv vil kunne styre smagen i de cocktails de laver. Og det får man lov til i meget stor grad, med brug af Boodles Gin.

Boodles Gin fås pt. til lige under DKK 200,- og er endda i perioder, set endnu billigere.

 

Note: Denne artikel er oprindelig udgivet af Gintossen, på madogmonopolet.dk den 8. okt. 2019


Seneste fra Instagram

Kommende Gin events

24 feb
World Bartender Dag
Dato 24.02.2025

At lave cocktails derhjemme er altid sjovt!

Meeeen, lad os nu bare...

Læs mere
9 apr
Gin & Tonic Dag
Dato 09.04.2025

Selvfølgelig skal vi fejre Gin & Tonic’en!

Ifølge kalenderen,...

Læs mere
13 maj
World Cocktail Dag
Dato 13.05.2025

World Cocktail Day er, som navnet indikerer, en...

Læs mere
11 jul
Mojito Dag
Dato 11.07.2025

Definitionen på en traditionel Mojito er: En Cocktail...

Læs mere
19 okt

Selvfølgelig skal vi fejre Gin & Tonic’en!

I følge kalenderen,...

Læs mere

We use and recommend

who is producing amazing spices, which both smell & taste fantastic as well as being produced sustainable, and are therefore extremely suitable for Gin Tonics, and other drinks....!

Vi bruger & anbefaler

som har nogle fantastiske krydderier, der både dufter & smager af noget - dyrket bæredygtigt, og meget velegnede til Gin & Tonics samt andre drinks....!

Om indholdet på gintossen.dk

Creative Commons licensAlt indhold på denne hjemmeside, er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 4.0 International Licens. Det betyder, at du må bruge indholdet alt det du vil, blot du altid husker at kreditere os med navn & link, og IKKE bruger indholdet i kommercielt øjemed.